perjantai 6. helmikuuta 2015

Tyttöjen ympärileikkauksen vastainen päivä


Tänään on ollut kansainvälinen tyttöjen ympärileikkauksen vastainen päivä.

Kirjoitus Hesarissa herätti tunteita. Pieni mieleni ei aina tahdo ymmärtää miksi asiat ovat niin kuin ovat. Miksi oma tyttäreni voi olla ylpeä naiseudestaan ja miksi hän on saanut valita kumppaninsa itse, kun on ollut siihen valmis. Miksi hän saa valita, milloin on valmis hankkimaan lapsia ja miksi hänellä on mahdollisuus turvalliseen synnytykseen. Ja miksei kaikilla tyttölapsilla ole näitä samoja, itselleni itsestäänselviä, oikeuksia.

Kysymyksiä, joihin minulta ei löydy vastauksia, mutta olen myös "tietämättömyyteni" hyväksynyt. Olen myös huomannut, että murehtiminen ja ihmettely tuovat tullessaan turhautumista, riittämättömyyttä ja unettomia öitä. Mutta toisaalta olen myös huomannut, että osallistuminen ja tekeminen ovat auttaneet ahditustuksen lievittämisessä.

Tarinat ja kuvat maailmalta saavuttavat meidät helposti ja lisäävät ihmisten tietoisuutta. Ne tuovat hetkellisesti mukanaan myös tuskaa ja ahdistusta, mutta haluan uskoa, että nämä heräävät tunteet saavat meidät liikkeelle - tekemään tekoja - tarjoamaan apua.

Tiedän, että minulla on mahdollisuus vaikuttaa. En pysty pelastamaan koko maailmaa, mutta omalla pienelläkin panoksella on merkitystä.

Hesarin kirjoitus kertoo juuri samaa tarinaa. Meidän teoilla on merkitystä.

"Koutaniemen mukaan miehet eivät usein ymmärrä, miten raju leikkaus ympärileikkaus on. Vasta ymmärrys siitä, että silpominen voi johtaa komplikaatioihin synnytyksessä ja jopa äidin ja vauvan kuolemaan, on muuttanut asenteita. Kun miehet ovat saaneet todistusaineiston käyttöönsä, he ovat muuttaneet mielipiteensä."

Vaikka kirjoitus tyttöjen silpomisesta kuohutti tunteitani, niin samalla se toi myös uskoa ja toivoa. Planin ja muiden avustusjärjestöjen työllä on merkitystä. Tulokset puhuvat puolestaan. Pieneillä teoilla ja pitkäjänteisellä työllä saamme ihmeitä aikaan. Voimme omalla panoksellamme vaikuttaa siihen, että jokainen tyttölapsi voi tulevaisuudessa olla ylpeä naiseudestaan - ja silpomattomista sukupuolielimistään.

Plan on yksi neljästä järjestöistä, jonka avustuskohteisiin Kapuavuoden aikana keräämämme varat ohjataan. Lahjoittamalla autat meitä auttamaan.

http://www.kapua.fi/osallistuja/tiina-vanne/

Ylen uutiset kirjoitti tänään samasta aiheesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti